AM-SÓL
Adres:
ul. Działkowa 1
62-860 Opatówek
"Bez złota żyć się da, bez soli ani dnia"
Kontakt:
+48 697 441 511
+48 725 395 976
am-sol@tlen.pl
AM-SÓL
Azotynowa sól peklująca jest niezastąpiona w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Peklowanie nawiązuje do jednego z najstarszych sposobów konserwowania żywności – konserwacji za pomocą soli. Peklosól zapewnia stabilność mikrobiologiczną mięsa, oddalając zagrożenie zatrucia jadem kiełbasianym; konserwuje mięso, dodając różowego koloru i pikantnego posmaku.
Sól spożywcza produkowana jest z roztworu soli pochodzącego z mokrej eksploatacji naturalnych złóż soli kamiennej i znajduje szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym.
Sól spożywcza warzona jodowana stanowi niezastąpiony dodatek do poprawiania smaku zup, sałatek, ryżu, ziemniaków czy makaronu. Wiele osób nie wyobraża sobie potraw bez przyprawienia ich szczyptą soli kuchennej.
Sól przemysłowa stanowi jeden ze składników produkcji detergentów, proszków do prania oraz barwników. Znajduje również szerokie zastosowanie w procesie elektrolizy oraz przy produkcji sody.